Agora Savaria (Szombathely)

Kategória: Klub|Disco

9700 Szombathely, Fő tér 10.
http://www.agorasavaria.hu/
info [KUKAC] agora-savaria [PONT] hu
94/509-641
94/511-267

A 2007. július elsejével öt intézmény (Művészetek Háza, Gyermekek Háza, Tourinform Iroda, Művelődési és Sportház, Savaria Filmszínház) összevonása nyomán létrejött Agora Kulturális és Turisztikai Központ, mely a gyerekektől az idősebb korosztályig mindenkinek kínál majd programokat.

A rendszerváltás óta nem nyúlt hozzá az alapelveket érintő módon a művelődési intézményrendszerhez senki: most hozzáigazítjuk az intézményeket a változó körülményekhez. Ez egy vezetői generációváltással együtt történik meg.

Elképzeléseink központjában a fesztiválok és a nagy rendezvények állnak, amellett, hogy tovább működtetjük azokat az intézményeket, amelyek hozzánk tartoznak. Tovább megy majd a Tavaszi Fesztivál, a Bloom-nap, a Szentivánéj, a Bartók-fesztivál, de lesznek fesztiválok a saját kútfőnkből, mint például a Szombathelyi Nyár szabadtéri koncertek, a Tér-Film-Zene Fesztivál, a Borfalu vagy a Nyugatbeat Könnyűzenei Fesztivál.

Az Agora - mint városi kulturális intézmény - azért jött létre, hogy átgondolja és összefogja a programokat. Fő feladatunk a koordinálás: hogy melyik program hol legyen, ne legyenek időpontütközések.

Azokban a városokban működik jól a kulturális élet, ahol egyszerre sikerül eltalálni a minőséget és a popularitást. Nehéz dolog, de van rá példa. Ilyen a Savaria Történelmi Karnevál. Erre törekszünk mi is. Fontos, hogy folyamatosan legyenek programok, egy nagyon racionálisan átgondolt terv szerint. Nyitni kell a város felé, ehhez rengeteg fesztivál kell.

A Savaria mozi multikulturális szerepet kap: vagyis nemcsak filmeket vetítünk, hanem helyet adunk más rendezvényeknek is, a film-társművészetek összefüggésben. Az Agorán belül a mozi a mozgókép szakágat képviseli, de kulturális kínálatának egyik központja is lesz ezután.

Az Agora Pincegaléria klubszerűen működik majd, zenés-beszélgetős estekkel. A Gyermekek Háza az eddigi gyakorlatnak megfelelően folytatja tevékenységét, de ezentúl a nagyrendezvényeket további gyermekprogramokkal színesítik.

Minden városban felismerik, hogy a kultúra és a turisztika között erős a kapcsolat. Szombathely főként a történelmére és rendezvényeire építhet. Mi a kooperációra helyezzük a hangsúlyt. Azt akarjuk, hogy Szombathelyen olyan programok legyenek, amiket országszerte emlegetnek. Az Agora nem az öt intézményben gondolkodik, hanem projektekben, fesztiválokban, szabadtéri eseményekben, amelyeket szervezési feladatoknak tekintünk, és teamek állnak össze mögéjük, amelyek tagjai addig dolgoznak együtt, amíg a program fut. A változó csapatösszetétellel lehetőség van a rendezvények megújítására, új ötletekkel való frissítésére. Az is célunk, hogy a nagy rendezvényeinket (mint például a Bloomsday-t, a Szent Márton-hetet, a Bartók fesztivált, a Savaria Történelmi Karnevált) az európai körforgásba bevigyük.